2020-10-30 11:17:47• hírek • Szatmár.ro

Öt éve történt a több mint hatvan emberéletet követelő Colectiv-tragédia

2015. október 30. - a nap, amely kitörölhetetlenül beleírta magát Románia történelemkönyvébe, ugyanis napra pontosan öt évvel ezelőtt tűz ütött ki a bukaresti Colectiv-klubban, a Goodbye to Gravity együttes albumbemutató koncertjén, melyben végül hatvannál is több fiatal vesztette életét.

A Colectivben történt tűzeset 2015. október 30-án, pénteken éjjel tört ki Bukarest 4. kerületében. A Goodbye to Gravity metálzenekar ingyenes lemezbemutató koncertjén a pirotechnikai eszközök lángra lobbantották a klub zajszigetelésére használt poliuretán anyagot, majd a tűz átterjedt a helyiség egészére. Az emberek egymáson átgázolva próbálták elérni az egyetlen kijáratot, viszont sokaknak nem sikerült eljutni a szűk ajtóig. A helyszínre érkező hatóságok azonnal vörös riasztást adtak ki, amelyet a sok áldozattal járó és jelentős számú mentőegység bevetését igénylő tragédiák esetén alkalmaznak. Románia kormánya az események miatt háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, majd a következő napok nagyméretű tiltakozásainak következtében Victor Ponta és kormánya, illetve tragédia helyszínéül szolgáló 4. kerület polgármestere is benyújtotta lemondását.


A tűzesetben 64 személy vesztette életét, és közel kétszázan megsebesültek. A tűzeset a valaha volt legsúlyosabb ilyen jellegű eset, ami egy romániai szórakozóhelyen történt, és az ország 1989 utáni történetének legtöbb áldozatot követelő balesetének számít, megelőzve a Tarom 371-es járatának 1995-ös tragédiáját, melyben 60-an veszítették életüket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: